Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u menu_set_active_trail() (red 2405 od /home/kscadm/public_html/portal/includes/menu.inc).

Povijest Centra

 

„Temeljna svrha Sustava naših škola i zadaća svih koji su u njih uključeni jest shvaćen i prihvaćen učenik, a onda i zato odgojen i obrazovan, tj. za život spreman i životom oduševljen mladi čovjek.“ 

Msgr.dr. Pero Sudar, promicatelj katoličkoga školstva u BiH

Općenito o Centru

          U Tuzli od 1995. godine postoji Katolički školski centar „Sv. Franjo“ koji vodi posebnu brigu o odgoju i obrazovanju mladih. On je baštinik duge tradicije kvalitetnih škola koje su vodile časne sestre Kćeri  Božje ljubavi u protekla dva stoljeća. Ova škola je počela s radom u Tuzli 1883. godine pod njihovim vodstvom. Prema pisanoj dokumentaciji i svjedočenju starijih, bile su to dobro organizirane  i kvalitetne škole. Dolaskom komunista na vlast poslije Drugog svjetskog rata, sve su te škole zatvorene a imovina oduzeta.

          Osamostaljenjem BiH kao suverene države stvorili su se uvjeti za ponovno otvaranje takvih škola. Tako je Vrhbosanska nadbiskupija još u ratu željela obnoviti bogatu tradiciju školstva pa su otvoreni centri u Sarajevu, Zenici i Tuzli, a nešto kasnije u Žepču, Konjicu, Travniku, Banjoj Luci i Bihaću.

          Katoličke škole imaju svoju povijest  koliko i sama Crkva, jer je središte poslanja čovjek i sve ono što ga čini plemenitim, naprednijim, boljim i sretnijim. Tako su prva opismenjavanja i škole nikle upravo u krilu Crkve. Kroz noviju povijest u BiH pokušavali su slijediti europske primjere pa su tako prve škole  nastajale uglavnom pod vodstvom vjerskih zajednica.

          KŠC „Sveti Franjo“ ostvaruje službu od opće društvene koristi i premda je jasno formirana u svjetlu katoličkog odgoja, ona nije rezervirana samo za katolike nego je otvorena svima koji cijene i traže njen kvalificirani odgojni koncept.

          Danas je KŠC „Sv. Franjo“ u Tuzli priznata ustanova koja djeluje ne samo na planu odgoja i obrazovanja, što je prvotna zadaća ovog Centra, nego i na ostalim kulturnim, umjetničkim, sportskim i svim drugim događanjima u gradu i regiji koji su u službi oplemenjivanja čovjeka.

          Ravnatelj Centra je u ime osnivača Vrhbosanske nadbiskupije trenutačno vlč. mr. Vlatko Rosić.

 

Opća gimnazija

          Opća gimnazija počela je s radom 6.studenog 1995. godine u prostoru Osnovne škole „Pazar“  u Tuzli sa 102 učenika raspoređena u četiri odjela. Nakon dvije godine rada, 1997. godine  preseljena je u Srednju mašinsku školu. Nastava se odvijala u Mašinskoj školi do jeseni 2001. godine, a potom u novoizgrađenom, suvremeno opremljenom Katoličkom školskom centru „Sveti Franjo“ u Klosterskoj ulici u centru grada. Tada uz Gimnaziju počinje s radom i Osnovna škola.

          Gimnazija je postala prepoznatljiva po svome radu i uživa velik ugled, ne samo u gradu Tuzli, nego i čitavoj regiji. Generacije svršenih maturanata nastavljaju  svoje školovanje na Tuzlanskom sveučilištu, ali i  u Sarajevu, Osijeku , Zagrebu, Dubrovniku, Austriji, Njemačkoj i SAD-u.

          Škola je otvorena svim učenicima, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost,  koji žele kvalitetno gimnazijsko školovanje europskoga tipa. Sloboda, odgovornost, ljubav, povjerenje i cjeloživotno učenje vrijednosti su koje ocrtavaju svojstven identitet naše Opće gimnazije.

          Škola raspolaže svim potrebnim sadržajima, od velike sportske dvorane, vanjskog igrališta, multimedijalnog amfiteatra, knjižnice s potrebnim brojem knjiga za lektiru, kabinetima informatike, prirodnih znanosti, stranih jezika i umjetnosti.

          Naglasak stavljamo ne samo na obrazovanje nego i na odgoj te izvannastavne aktivnosti. Brojne su sekcije od informatičke, foto-filmske, novinarske, dramske, zbora, likovne, ekološke i sportskih sekcija u kojima učenici imaju mogućnost razvijati svoj talent. Brojna priznanja i osvojene nagrade svjedoče o kontuiranom kvalitetnom radu ove Gimnazije.

          Naša posebnost je kvalitetan i kreativan odgoj i obrazovanje budućih studenata koji će uspješno studirati na željenim fakultetima.

          Dužnost direktorice Opće  gimnazije obnaša profesorica Žana Altumbabić, a  pedagog-psiholog je Zlatko Špoljarević.

 

Osnovna škola

          Osnovna škola u sastavu Katoličkog školskog centra ''Sveti Franjo'' počela je s radom školske 2001./2002. godine. Osobito značenje se pridaje radu izvannastavnih aktivnosti gdje mogu doći do izražaja sposobnosti učenika i njihova darovitost. Organiziran je rad sljedećih sekcija: zbor, tamburaška sekcija, novinarska, likovna, literarna, dramska, recitatorska, lutkarska, ekološka, sportska, klub mladih tehničara. Učenička postignuća mogu se vidjeti na različitim manifestacijama koje se organiziraju tijekom školske godine: obilježavanje Dana škole, Dana kruha, Sv. Nikole, Božića, Majčinog dana. Dodatna nastava se organizira za nadarene učenike kao i za učenike koji žele proširiti svoja znanja iz obveznog programa.

          Poseban naglasak je stavljen na međusobne odnose sudionika u odgoju. Tijekom djetinjstva i adolescencije učenici trebaju doživjeti osobnu povezanost s uzornim odgojiteljima, a i znanja koja učenici primaju, imaju veći utjecaj na osobnu formaciju kad su primljena u ozračju osobne zauzetosti, iskrene uzajamnosti i dosljednosti u stavovima, načinu života i svakodnevnom ponašanju.

          Suradnja škole i obitelji se ostvaruje kroz redovito informiranje i praćenje rezultata i ponašanja učenika. Organizirani oblici suradnje obitelji i škole su: individualni oblici suradnje roditelja s razrednicima, pedagoginjom i direktorom, razredni i odjeljenski roditeljski sastanci, posjete domovima učenika i Dan otvorenih vrata škole.

          Direktor škole je profesor Danijel Barišić, a pedagoginja Ana (s. Elizabeta) Ćosić.